Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Παρέμβαση Ηλία Κανέλλη ενόψει των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας


Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Με αφορμή το βασικό αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασής μας, επειδή για επαγγελματικούς λόγους δεν θα μπορέσω να παραστώ στη συνεδρίαση, ήθελα να σας κάνω γνωστή τη θέση της παράταξής μας:

  1. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πρέπει να υπογραφεί πάση θυσία. Οφείλουμε, προφανώς, να είμαστε ρεαλιστές. Να επιδιώξουμε συνεννόηση το ταχύτερο δυνατόν με τους ιδιοκτήτες – και, κυρίως, στη συνάντησή μας της Δευτέρας (στην οποία, παρακαλώ, θα ήθελα να παρευρεθώ) καλό θα είναι να συμπεριφερθούμε ως καλόπιστοι συνομιλητές και όχι ως έξαλλοι εκπρόσωποι διαφόρων προσωπικών αδιαλλαξιών (όπως είχε συμβεί στην προηγούμενη).
  2. Δεν είναι λογικό να αγνοούμε τις συνθήκες – ούτε της χώρας ούτε του Τύπου. Απ’ αυτή την άποψη, προφανώς, δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού. Προφανώς, λοιπόν, και χρειάζεται να διαπραγματευτούμε αρχίζοντας από μειώσεις. Προτείνουμε , π.χ., -5%, με πλαφόν κατώτατου μισθού τα 1.500 ευρώ, και συζητούμε από εκεί. Νομίζω ότι αυτό θα εκληφθεί ως κίνηση καλής πίστης και μπορούμε να πετύχουμε, τελικά, μια μείωση έως -8%. Αλλά χρειάζεται καλή πίστη και να δώσουμε την αίσθηση ότι κατανοούμε τα προβλήματα των επιχειρήσεων.
  3. Αν χαθεί η ευκαιρία των συλλογικών συμβάσεων, το επόμενο βήμα θα είναι η κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων (που, μολονότι παριστάνουμε ότι δεν το καταλαβαίνουμε, έχει ήδη προχωρήσει στο συγκρότημα Αλαφούζου, στο συγκρότημα Μπόμπολα και, πολύ περισσότερο, σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις Τύπου). Η επαναστατική ρητορική είναι ωραία αλλά δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν προβλήματα ορισμένα εκ των οποίων τα έχει προκαλέσει και η στάση που απορρέει από αυτή τη ρητορική.

Είμαι βέβαιος ότι, τελικά, ο ρεαλισμός θα κερδίσει την εφηβική ορμή και λογική των τοποθετήσεών σας. Στο κάτω κάτω, συνάδελφοι, στην προσωπική επαγγελματική σας διαδρομή, όλοι έχετε δείξει δείγματα ρεαλισμού. Συνεχίστε, παρακαλώ, έτσι και τώρα, που παίζεται η προσωπική ζωή και η επαγγελματική διαδρομή χιλιάδων συναδέλφων μας.

Με εκτίμηση,
Ηλίας Κανέλλης
(εκ μέρους της Δημοσιογραφικής Μεταρρύθμισης)

ΥΓ. Στο θέμα των συνεχιζόμενων στάσεων στα ιδιωτικά ραδιόφωνα και στην ΕΡΤ, αν ψηφιστεί και υπάρχει καταστατική δυνατότητα, θα σας παρακαλούσα να θεωρήσετε αρνητική την ψήφο μου σε περαιτέρω κινητοποιήσεις, με απεργίες και στάσεις. Ο βασικότερος λόγος, μαζί με το αδιέξοδο της συγκεκριμένης επιλογής, έχει να κάνει και με τα δεκάδες παράπονα από συναδέλφους, ιδίως των δημοτικών σταθμών, ότι χάνουν μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους εξαιτίας της ματαίωσης των εκπομπών τους ή της συρρίκνωσης των ημερών εργασίας τους.

1 σχόλιο: