Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

"Η δημοκρατία και οι ελευθερίες δεν είναι αγαθά προς διαπραγμάτευση."

Ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της Δημοσιογραφικής Μεταρρύθμισης στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Ηλίας Κανέλλης, έστειλε στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της εξής επιστολή, η οποία θα κοινοποιηθεί και στα ΜΜΕ:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με την παρούσα, ως εκλεγμένος εκπρόσωπος της Δημοσιογραφικής Μεταρρύθμισης στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, επιθυμώ να διαμαρτυρηθώ εντονότατα για την, ολοκληρωτικής νοοτροπίας και απειλητικού ύφους, ανακοίνωση τριών Ομοσπονδιών του κλάδου (ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΜΤΥΜ).
Διατυπώσεις όπως «προθυμογράφοι» για συναδέλφους που τυχαίνει να μη συμφωνούν με την πλειοδοσία σε (επί τη ευκαιρία, τυφλή και χωρίς λόγο) απεργιακή κλιμάκωση είναι επίδειξη αντιδημοκρατικού πνεύματος, άρνησης του διαλόγου και περιφρόνησης της μειοψηφίας: όπως ίσως έπρεπε να γνωρίζετε, όπως η απεργία είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα των ελλήνων πολιτών, με τον ίδιο τρόπο είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα και η εργασία. Και φράσεις όπως «Οι τελευταίοι [εννοεί: οι προθυμογράφοι] να είναι βέβαιοι ότι σύντομα θα υποχρεωθούν να μας κοιτάξουν κατάματα και τότε η οργή μας θα τους κάνει να αποκαλύψουν και να εγκαταλείψουν τον προβοκατόρικο ρόλο τους, αν θέλουν να παραμείνουν στο δημοσιογραφικό επάγγελμα» υποκρύπτουν απειλή βίας και παρεμπόδισης της ελευθερίας.
Καλώ το Δ.Σ. της Ένωσής μας να καταδικάσει με γραπτή ανακοίνωση τα συγκεκριμένα κρούσματα αντιδημοκρατικής νοοτροπίας που, εσχάτως, ενδημεί στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των Ομοσπονδιών που προανέφερα.
Όσο για μένα, οφείλω να σας ειδοποιήσω ότι, κατ’ αρχήν, είμαι υποχρεωμένος να προσφύγω με επίσημη αναφορά στην Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για να γνωστοποιήσω το συγκεκριμένο κείμενο των τριών Ομοσπονδιών, μαζί με μια μακρά σειρά περιστατικών (όπως η κλήση από το Πειθαρχικό συναδέλφου μόνο και μόνο γιατί διατύπωσε εγγράφως τις απόψεις του, κ.ά.).
Η ελευθερία είναι δημόσιο αγαθό, το θεμελιωδέστερο ατομικό δικαίωμα για δημοκρατικές κοινωνίες. Προσωπικώς και συλλογικώς, δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποτάξουμε αυτό το δικαίωμα στους αβέβαιους πειραματισμούς μιας ηγεσίας που ενδεχομένως θεωρεί ότι τα προβλήματα του Τύπου θα λυθούν με την κολεκτιβοποίησή του.
Ελπίζω να συμπεριφερθείτε, πρωτίστως, με την ωριμότητα που χρειάζεται να διέπονται οι δημοκρατικοί πολίτες. Η δημοκρατία και οι ελευθερίες δεν είναι αγαθά προς διαπραγμάτευση. Κι ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή η «συνδικαλιστική εκδοχή της ελευθερίας», οργουελιανή στην ουσία της πρακτική που, κατά βάθος, επιτρέπει ή και διεκδικεί την περιστολή της ελευθερίας.

Με εκτίμηση,

Ηλίας Κανέλλης
Μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ,
Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου