Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Είμαστε αντίθετοι σε "τυφλές" απεργίες

Όπως και άλλη φορά έχουμε επισημάνει, οι θεσμοί είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Κορυφαίος θεσμός της Δημοκρατίας, μάλιστα, οι εκλογές, θα έπρεπε να μπορούν να γίνουν με ανοιχτά τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά.

Όπως ίσως θυμάστε, αν δεν έχει γίνει τμήμα της πολιτικής σας παρέμβασης η επιλεκτική αμνησία, αυτό σας είχαν παραγγείλει και οι συνάδελφοί μας, στο «δημοψήφισμα» με το οποίο είχε ζητηθεί οι όποιες απεργίες να έχουν την έγκριση των συναδέλφων στις επιχειρήσεις του Τύπου. Κάνετε ότι δεν ακούτε την ετυμηγορία τους, αδιαφορήσατε να καταλάβετε τις εξελίξεις, συμβάλλατε ουσιαστικά όχι μόνο στη συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων αλλά και στη συρρίκνωση του Τύπου. Και επιμένετε, παρ’ όλα αυτά, επιθετικά, επιχειρώντας στην ουσία να ισοπεδώσετε και τις επιχειρήσεις Τύπου που ακόμα μπορούν να λειτουργούν (και να πληρώνουν). Στόχος σας δεν είναι η προστασία των εισοδημάτων. Στόχος σας είναι η ισοπέδωση των επιχειρήσεων Τύπου, η ανάδειξη ενός νέου μοντέλου μονοφωνικής και χειραγωγητικής δημοσιογραφίας. Η διάλυση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Αλλά πρωτίστως, στόχος σας είναι η κατάργηση του αυτονόητου δικαιώματος του ελληνικού λαού στην πλουραλιστική ενημέρωση εν όψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Αλλά στις εκλογές του Ιουνίου, στην κρισιμότερη αναμέτρηση της μεταπολίτευσης, όπου θα κριθεί το μέλλον της χώρας, θεωρούμε αδιανόητο να μην υπάρχει η απρόσκοπτη δυνατότητα των υποψήφιων να εκφράσουν την άποψή τους. Θεωρούμε αδιανόητο νε περιοριστεί το εύρος της δυνατότητας για πληροφόρηση και αναλύσεις. Θεωρούμε απαράδεκτη την παράδοση της πληροφόρησης σε χαλκεία και ενεργούμενα, στον υπόκοσμο του βαθέος Ίντερνετ και στις φήμες.

Η επιλογή του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, για απεργία το συγκεκριμένο διάστημα, κατά τη γνώμη μας, συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή.

Η παράταξή μας θα απόσχει από τέτοιου τύπου διαδικασίες. Δεν θα στηρίξουμε τυφλές απεργίες που, στην ουσία, έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Η απόφασή σας, ανεύθυνη και απαράδεκτη, ισοδυναμεί με πραξικόπημα κατά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, είναι η ώρα να αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Αν επιμείνετε στην απόφασή σας, σας απευθύνω την κατηγορία της διχαστικής στάσης όχι απλώς του δημοσιογραφικού σώματος αλλά του ελληνικού λαού. Στην αντιδημοκρατική κατηφόρα σας, δεν θα συμμετάσχουμε. Θα μας βρείτε απέναντί σας.

Η ελευθερία, η δημοκρατία, η πολυφωνία είναι ύψιστα αγαθά τη φαλκίδευση των οποίων δεν θα επιτρέψει ο δημοσιογραφικός κλάδος. Είστε υπόλογοι για την εκτροπή που ετοιμάζετε.

Για τη ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΉ

Ηλίας Κανέλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου