Του Ριχάρδου Σωμερίτη
Οι δημοσιογράφοι θα ψηφίσουμε σε λίγες ημέρες για να εκλέξουμε το νέο ΔΣ της Ένωσής μας. Υπάρχουν πραγματικές ελπίδες αλλαγής; Απάντηση: η αλλαγή είναι αναγκαία, αλλά οι ελπίδες σήμερα είναι μικρές. Αλλά το αύριο μπορεί να ξεκινάει τώρα !
Η αλλαγή είναι αναγκαία γιατί το σημερινό σχήμα έχει αποτύχει ενώ το επάγγελμα βρίσκεται σε κρίση. Οδήγησε τους δημοσιογράφους σε απεργίες που πολλοί δεν ήθελαν με κίνητρο την αλληλεγγύη με τη ΓΣΕΕ, τη ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ (αποτέλεσμα, η αυτοκτονική παράδοση της ενημέρωσης των πολιτών σε στιγμές δραματικές στους διαχειριστές των χειρότερων "μπλόγκς"). Αλλά δεν μπόρεσε να εμποδίσει τι "ατομικές συμβάσεις" που καταστρατηγούν βάναυσα τη συλλογική και δεν κατόρθωσε να διαπραγατευτεί μια υποφερτή νέα συλλογική σύμβαση.
Οι συμμέτοχοι (και συνένοχοι) στο απερχόμενο σχήμα ανήκουν και στη δεξιά και στις δυο υποτίθεται "αριστερές" παρατάξεις. Οι αλληλοκαταγγελίες τους δεν αρκούν φυσικά για να ξορκίσουν τις κοινές ευθύνες τους. Που οδήγησαν όχι μόνο στο σημερινό υπαρξιακό επαγγελματικό αδιέξοδο αλλά και στην αμφισβήτηση από τη βάση, στους τόπους δουλειάς, στις κυριότερες συντακτικές συνελεύσεις, των αποφάσεων του ΔΣ.
Το εκλογικό σύστημα δεν διευκολύνει τα πράγματα. Μπορεί να αλλάξει; Δύσκολο. Πάντως αν δεν αλλάξει, η ΕΣΗΕΑ θα μπεί οριστικά στο δρόμο που χάραξε η ΕΦΕΕ. Ίσως μερικοί να το επιδιώκουν. Στη θέση της εργοδοσίας θα το επιδίωκα.
Στις τόσες πολιτικές και συχνά προσωπικές παρατάξεις προστέθηκε και η "Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση". Μετέχω. Έχουν περάσει τα χρόνια και δεν επιθυμώ την εκλογή μου. Αν εκλεγώ θα παραιτηθώ για τον αμέσως επόμενο.
Απλά θέλησα με αυτή τη συμμετοχή να διαδηλώσω την αλληλεγγύη μου με πολλούς νεους συνάδελφους και συναδέλφισσες, διαφορετικών αντιλήψεων αλλά με κοινό στόχο μια μελλοντικά ανανεωμένη, μεταρρυθμισμένη ΕΣΗΕΑ.
Αν ακουστεί το μήνυμα και δεν χαθούμε στη συνέχεια κάτι μπορεί να ξεκινήσει από τώρα για αύριο.
Από το site Μεταρρύθμιση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου