Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Οι προγραμματικές θέσεις της Ενωτικής Κίνησης Δημοσιογράφων στην ΕΣΠΗΤ

Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι εκδότες με την επίθεση ακόμη και σε στοιχειώδη εργασιακά και ασφαλιστικά κεκτημένα είναι εμφανές. Θέλουν τα δικαιώματα και των εργαζομένων στα ΜΜΕ να οριστούν από μηδενική βάση, εν ονόματι της κρίσης. Οφείλουμε λυσσαλέα να αντισταθούμε.
Η διοίκηση της ΕΣΠΗΤ είναι παρούσα σε αυτή την μάχη. Δρα οργανωμένα -αποφασιστικά- μεθοδικά, πάντα συντονισμένη με άλλες (άλλοτε όλες, συχνά μαζί) με τις περισσότερες Ενώσεις των ΜΜΕ και την ΠΟΕΣΥ. Έτσι, το ΤΑΙΣΥΤ πλέον είναι κομμάτι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ματαιώνονται τα σχέδια που επιχείρησαν να εξαιρεθεί το Διαδίκτυο από το Αγγελιόσημο ή να «εξαιρεθεί» το ΤΑΙΣΥΤ, η ΕΣΠΗΤ έχει ΣΣΕ (παρά τις «εσωτερικές» κραυγές), κυνήγησε νομικά τις παράνομες μειώσεις αμοιβών, ενημέρωσε όλους τους θεσμικούς φορείς για ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα, προσέφερε δικαστική συνδρομή όπου ζητήθηκε.
Επειδή όμως σε παρόμοιους καιρούς γενικώς ευδοκιμούν οι… δήθεν, «επαναστάτες» (=απεργία και τίποτα άλλο) και ψευδοπροφήτες (=όλα τα έχουν πει - σε απροσδιόριστο χρόνο), και βρίσκουν έδαφος οι κάθε λογής παραγοντίσκοι να καλλιεργήσουν τη μιζέρια, την εσωστρέφεια, την αμφισβήτηση για τα σωματεία και τις διοικήσεις τους χρήσιμο είναι να θυμηθούμε ότι χωρίς συνδικαλισμό σίγουρα δικαιώματα δεν υπάρχουν.
Και να θυμηθούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποκαλύψουμε το επίπεδο και τους στόχους κάθε ομιλητή είναι να σταθούμε στο λόγο τους: Επιχειρήματα-ενότητα-προτάσεις ή λαϊκισμός με λάσπη. Καθένας κρίνεται ανάλογα του περιεχομένου του.
Γιάννης Πλαχούρης

Ενέργειες για την αναβάθμιση της ασφάλισης

Με πρωτοβουλία της ΕΣΠΗΤ τρεις Ενώσεις ασφαλισμένων του ΤΑΙΣΥΤ αναζήτησαν βελτιώσεις σε ασφαλιστικά θέματα για την Β’ Διεύθυνση (πρώην ΤΑΙΣΥΤ) του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Από την Ένωση Συντακτών Περιοδικού & Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), την Ένωση Προσωπικού Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΠΠΗΤ) και την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ) στάλθηκε σχετικό κοινό υπόμνημα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, στα κόμματα και σε όλους τους Βουλευτές. Τα ίδια ζητήματα τέθηκαν σε συναντήσεις με διάφορους πολιτικούς και γνωστοποιήθηκαν στην ανοιχτή διαβούλευση.

Με το κοινό υπόμνημα ζητείται να ρυθμιστούν χρόνιες ανισότητες και να αποκατασταθούν αδικίες και αδικαιολόγητες παραλείψεις σε βάρος εργαζομένων στον χώρο των ΜΜΕ, ασφαλισμένων στην Β’ Διεύθυνση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΑΙΣΥΤ).

Όπως σημειώνουν, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) δεν είναι ενιαίο, παρά τη ρητή αναφορά στον τίτλο του. Αποτελείται από τέσσερεις ξεχωριστές διευθύνσεις, με περισσότερους από 10 απολύτως ξεχωριστούς λογαριασμούς συνολικά και τρία διαφορετικά είδη παροχών ασθενείας στους ασφαλισμένους του (δηλαδή ΙΚΑ (ή ΕΔΟΕΑΠ για τα μέλη ορισμένων συνδικαλιστικών ενώσεων ΜΜΕ) για την Α΄ Διεύθυνση (πρώην ΤΣΠΕΑΘ) και κάλυψη από τον ενιαίο κλάδο υγείας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για τις Διευθύνσεις Β’ (πρώην ΤΑΙΣΥΤ), Γ’ (πρώην ΤΑΤΤΑ) και Δ’ (πρώην ΤΣΕΥΠ).

Κάθε μία από τις τέσσερεις Διευθύνσεις έχει ξεχωριστό καταστατικό, ξεχωριστές υπηρεσίες, ξεχωριστά λογιστήρια και μεταξύ των Διευθύνσεων εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις περί Διαδοχικής Ασφάλισης. Σημειώνουν δε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, συμφωνεί η Β’ Διεύθυνση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στην οποία ασφαλίζεται η πλειοψηφία των μελών των τριών Συνδικαλιστικών Ενώσεων και βελτιώνονται χρόνιες ανισότητες και παθογένειες που προέκυψαν από παλαιές ασφαλιστικές διατάξεις. Οι προτάσεις είναι:

1. Ο υπολογισμός των ετών που συνιστούν συνταξιοδοτικό δικαίωμα να βασίζεται στην ενιαία συμμετοχή στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και όχι στο χρόνο ασφάλισης στις επί μέρους διευθύνσεις.

2. Κατάργηση του πλαφόν των μισθών επί των οποίων γίνονται ασφαλιστικές κρατήσεις.

3. Δημιουργία κλάδου ανεργίας στη Β’ Διεύθυνση ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΑΙΣΥΤ), με όρους που ήδη ισχύουν για τις Α’ και Γ’ Διευθύνσεις ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

4. Αναγνώριση-εξαγορά χρόνου προϋπηρεσίας, σε μεγαλύτερο χρόνο απ’ ότι έχει προβλεφθεί στο σχέδιο νόμου, με δεδομένο ότι στα ΜΜΕ υπήρχαν μεγάλα διαστήματα «μαθητείας», χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

5. Να υπαχθούν στην ασφάλιση των οικείων κλάδων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε συνδικαλιστικές ενώσεις ΜΜΕ (αυτό ήδη ισχύει για κάποιες μόνο από τις Ενώσεις).

Ζητήθηκε, επίσης, να ξεκινήσει γρήγορα συζήτηση για την κατάρτιση ενός χρονοδιαγράμματος που θα αφορά στην ουσιαστική ενοποίηση των Διευθύνσεων, των Καταστατικών και των παροχών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, για τη δημιουργία ενός πραγματικά ενιαίου ταμείου, η οποία θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Ταμείου των εργαζομένων στα ΜΜΕ και θα καταργήσει υφιστάμενες στρεβλώσεις και αδικίες.


Γιατί ο Περιοδικός Τύπος δεν συναινεί στην καταστρατήγηση των ΣΣΕ

μέσω υπογραφής ιδιωτικών συμφωνητικών


ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Με κάθε τρόπο αντιδρά η ΕΣΠΗΤ στην απόπειρα του ΣΕΠΤ (το συνδικαλιστικό όργανο των μεγαλοεκδοτών του Περιοδικού Τύπου) να περάσει με το σύστημα υπογραφής ατομικών συμβάσεων, εργασία με μειωμένο ωράριο ή εκ περιτροπής εργασία.

Ζητά μάλιστα από όλους τους εργαζόμενους να μην υπογράφουν τα ιδιωτικά συμφωνητικά που τους προτείνονται και να έρχονται σε άμεση επαφή με τις Ενώσεις τους.

Τα ιδιωτικά συμφωνητικά, ακόμη και μικρής διάρκειας, στην πραγματικότητα στοχεύουν να καταρ­γή­σουν τις ΣΣΕ, καθιστώντας έρμαιο στη βούληση του εργοδότη τον εργαζόμενο. Ταυτόχρονα ο εργαζόμενος χάνει τα πλεονεκτήματα έστω και αυτής της ελάχιστης νομικής προστασίας που του απόμεινε.

Συγκεκριμένα με την υπογραφή ή την μονομερή επιβολή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας συμβαίνουν τα εξής:

1. Παραβιάζεται το κατώτατο δεσμευτικό όριο της ΣΣΕ μεταξύ ΕΣΠΗΤ και ΣΕΠΤ. Επομένως η ΣΣΕ της ΕΣΠΗΤ και μάλιστα παρά την εκάστοτε κήρυξή της ως υποχρεωτική, δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στην πράξη, με συνέπεια αργά ή γρήγορα να καταστεί ανενεργός.

2. Η υπογραφή εργαζομένου σε ιδιωτικό συμφωνητικό ανατρέπει τον ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΒΛΑΠΤΙΚΟ χαρακτήρα μίας τέτοιας πρακτικής των εργοδοτών, που κρίνεται παράνομη με όλες τις συνέπειες (πρόστιμα, επιστροφή διαφοράς μισθών, ασφαλιστικά μέτρα κτλ) αφού θα εμφανίζεται να έχει γίνει με την συναίνεση - συνυπογραφή του εργαζομένου.

3. Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει το χρονικό εύρος των ρυθμίσεων αυτών, αφού κάθε χρόνο και εσαεί, μπορεί να ζητείται από τον εργοδότη η τροποποίηση-περικοπή της ατομικής σύμβασης εργασίας, το δε σύστημα «εκ περιτροπής» μπορεί πλέον παραδεκτά να λειτουργεί για εννέα μήνες σε κάθε ημερολογιακό έτος, με αρνητικότατες συνέπειες τόσο ως προς τις αποδοχές, όσο και ως προς την ασφάλιση (για ημέρες μη απασχόλησης δεν καταβάλλονται αποδοχές και επομένως και ένσημα) ενώ με τέτοιες πρακτικές το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ουσιαστικά «καταργείται» και οι εργα­ζό­μενοι υφίστανται δυσμενέστατες αλλαγές στο επίπεδο ασφάλισης.

4. Οι ανωτέρω πρακτικές δεν αποκλείουν τις απολύσεις, ατομικές ή στο όριο των ομαδικών. Σε κάθε περίπτωση είναι πρωταρχικής σημασίας η προστασία των θέσεων εργασίας.

5. Το σύστημα εκ περιτροπής εργασίας προϋποθέτει από το Νόμο την ύπαρξη μιας τόσο δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της εταιρείας, που μόνο με απολύσεις θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Κάθε άλλη απόπειρα εφαρμογής του συνιστά κατά­στρατή­γηση του Νόμου, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν εφαρμόζεται σε ισχυρά συγκροτήματα (π.χ. στα περιοδικά του Ομίλου των Αττικών ή σε όσα άλλα επιχειρείται κάτι ανάλογο αυτή την περίοδο) δεν προηγήθηκε καν η έστω τυπική διαβούλευση που επιβάλλει ο Νόμος.

6. Βεβαίως τα πιο πάνω δικαιώματα προστατεύονται και δικαστικά, η εκ των υστέρων επίκλησή τους όμως και μάλιστα αν προηγηθεί συνυπογραφή του δικαιούχου, καθιστά δυσχερή και αβέβαιη τη θετική έκβαση της σχετικής δικαστικής διαδικασίας. Το ίδιο ισχύει και για τη δυνατότητα δικαστικής προσβολής της νομιμότητας συστήματος εκ περιτροπής εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, αμεσότερη και αποτε­λεσμα­τικότερη αντίδραση/εναντίωση είναι η άμεση ατομική αντίδραση του θιγόμενου και η συλλογική αντίδραση δια μέσου του σωματείου. Κι όσο πιο ενιαία είναι αυτή η αντίδραση, τόσο και πιο αποτελεσματική θα αποδειχτεί στην πράξη.

Σημειώνεται ότι για το ζήτημα της ασφάλισης η ΕΣΠΗΤ έστειλε πριν λίγες μέρες επιστολή στον πρόεδρο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ όπου τον ενημερώνει ότι σύμφωνα με γνωμοδότηση της νομικής της υπηρεσίας, δεν μπορεί αδιάκριτα να ασφαλιστεί στο ΤΑΙΣΥΤ η εκ περιτροπής εργασίας και ζητά να προστατευθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των συναδέλφων.

Για το ίδιο θέμα προκάλεσε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, όπου με την προεδρία του Υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου, του προέδρου του ΣΕΠΤ Θεοχάρη Φιλιπόππουλου, των προέδρων της ΕΣΠΗΤ Γιάννη Πλαχούρη, της ΕΠΠΗΤ Χρήστου Μαΐδη, της ΠΕΛ Χρήστου Μαντζώρου, του νομικού συμβούλου της ΕΣΠΗΤ Δημήτρη Περπατάρη (οι απόψεις του οποίου καταγράφονται παραπάνω), συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με την απόπειρα εφαρμογής μείωσης μισθών, υπογραφής ατομικών συμβάσεων, μείωσης ωρών εργασίας κ.α. και καταγγέλθηκαν οι τρομακτικές συνέπειες και τα κενά νόμου για την πλήρη προστασία των εργαζομένων και οι γενικότερες συνέπειες που καθιστούν απα­γο­ρευ­τική την εφαρμογή παρόμοιων ρυθμίσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου