Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Συζητήσεις και συμμαχίες για το 6ο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

Παρέμβαση της Ενωτικής Κίνησης Δημοσιογράφων (ΕΣΠΗΤ) για το 6ο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

Την ερχόμενη Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011 ξεκινά το 6ο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Από την ΕΣΠΗΤ μετέχουν 19 αντιπρόσωποι -αριθμός ρεκόρ για την Ένωσή μας. Στο συνέδριο συμμετέχουν συνολικά 185 αντιπρόσωποι των πέντε Δημοσιογραφικών Ενώσεων-μελών της ΠΟΕΣΥ από όλη την Ελλάδα (134 από ΕΣΗΕΑ, 19 από ΕΣΠΗΤ, 19 από ΕΣΗΕΜΘ, 9 από ΕΣΗΕΠΗΝ και 4 από ΕΣΗΕΘΣΕΕ).


Ο ρόλος της ΕΣΠΗΤ στην ΠΟΕΣΥ είναι πολύ σημαντικός
, καθώς βάσει Καταστατικού, δύο μέλη του 11μελούς Δ.Σ. προέρχονται υποχρεωτικά από την ΕΣΠΗΤ και ο ένας μάλιστα μετέχει στο προεδρείο, στη θέση του Ταμία του Δ.Σ. Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας προέρχονται από την ΕΣΗΕΑ, Α’ Αντιπρόεδρος από την ΕΣΗΕΜΘ, Β’ Αντιπρόεδρος εναλλάξ από την ΕΣΗΕΠΗΝ ή την ΕΣΗΕΘΣΕΕ και Οργανωτικός Γραμματέας από Ένωση με έδρα την Αθήνα (ΕΣΗΕΑ ή ΕΣΠΗΤ). Επίσης, μεταξύ των αντιπροσώπων εκλέγονται χωρίς ποσόστωση 20 μέλη του Γενικού Συμβουλίου καθώς και 5 μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής. Στο τριήμερο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ θα αποφασιστούν κατευθύνσεις και όσοι εκλεγούν θα κληθούν να τις υλοποιήσουν μέσα στην επόμενη τριετία.

Η ΕΣΠΗΤ έχει ουσιαστικό ρόλο και λόγο στη διοίκηση της Ομοσπονδίας
. Στο 5ο συνέδριο, τον Ιούνιο του 2008, μέσα από μια πλατιά συσπείρωση, ανατρέψαμε τη διοίκηση της παρέας Τσαλαπάτη-Στεφανή-Χατζάρα-Μπερεδήμα (βλ. και http://wp.me/pyZDv-3v) που προσπάθησε να χειριστεί «κάτω από το τραπέζι» -και με την ΠΟΕΣΥ σε 7μηνο «γύψο»- τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό της Πετραλιά και, αντί να προωθήσει ξεκάθαρα τις απόψεις του Περιοδικού Τύπου, κόντεψε να στείλει την περίθαλψη στο ΙΚΑ.

Μετείχαμε ενεργά στη νέα διοίκηση
, πετύχαμε την επαναφορά αξιοπρεπούς Κανονισμού Υγείας στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ παρά τη σοβαρή υποβάθμιση που είχε κάνει η Πετραλιά την προηγούμενη χρονιά με την ανοχή των «τέως», αναδείξαμε σε βασική προτεραιότητα του κλάδου και τεκμηριώσαμε την αναγκαιότητα ισότιμης ασφάλισης των συναδέλφων μας που εργάζονται στο διαδίκτυο ή και με ΔΠΥ, ενισχύσαμε το ρόλο της ΠΟΕΣΥ κ.α.

Σήμερα, με ανοιχτά μια σειρά ζητήματα του Περιοδικού Τύπου (νέα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, ανεργία, απολύσεις, μαύρη εργασία, Δ.Π.Υ., συλλογικές συμβάσεις) και με λύσεις που υποχρεωτικά περνάνε μέσα από την ουσιαστική ενότητα (για την ενοποίηση ΕΣΗΕΑ-ΕΣΠΗΤ, κάλυψη μελών εκτός Αττικής από τις αντίστοιχες περιφερειακές Ενώσεις, δημιουργία ενός ισχυρού πλήρως ενοποιημένου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ενιαία δημοσιογραφική ταυτότητα, διαφάνεια, αρχές, ήθος στη διαχείριση) και μέσα από την καλύτερη οργάνωση του κλάδου (δημιουργία Συνδικάτου Τύπου, τεκμηριωμένες διεκδικήσεις κ.α.) το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ΕΣΠΗΤ.


Η συνέχεια μιας διοίκησης στην ΠΟΕΣΥ, με την οποία συμφωνούμε στις παραπάνω προγραμματικές αρχές, είναι για μας μονόδρομος. Η Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση. Συμμαχούμε και δεσμευόμαστε με ειλικρίνεια και ήθος. Βρισκόμαστε σταθερά απέναντι στους «δήθεν» συνδικαλιστές και με οποιοδήποτε προσωπικό κόστος, δεν δίνουμε αντιπαροχή την ΕΣΠΗΤ σε μικροπολιτικές, μικροσυμφέροντα και ιδιοτέλεια.


Έτσι, και στην ΠΟΕΣΥ η Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων τηρεί την προγραμματική συμφωνία που συνυπέγραψε με τη Δημοσιογραφική Ανανέωση ως συνέχεια μιας συνεργασίας με αμοιβαία ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη που κτίζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Η συνεργασία αυτή και η στάση των συναδέλφων μας, απέτρεψε -όπως θυμάστε- την απόπειρα εισαγωγής τεχνητής κρίσης στη διοίκηση της ΕΣΠΗΤ, παραμονές του ασφαλιστικού Πετραλιά, εξασφάλισε σταθερότητα στις διεκδικήσεις και τα αποτελέσματα, που έχουμε πει (βλ. σχετικά http://wp.me/syZDv-programm). Αγωνιζόμαστε μαζί τους για την δημιουργία μιας ευρύτερης συμφωνίας, που θα προωθήσει τα αιτήματα του Περιοδικού Τύπου και στη νέα θητεία της ΠΟΕΣΥ. Οφείλουμε, για μιαν ακόμα φορά, δημόσια να σας ενημερώνουμε για τις προτάσεις που θα κατατίθενται μέχρι το συνέδριο, όπως κάνουμε πάντα σε κρίσιμες διαδικασίες. Επειδή θέλουμε ενημερωμένα μέλη, για να κρίνουν σωστά -και για να μην ευδοκιμεί στην Ένωσή μας η διγλωσσία. Αναζητούμε και στηρίζουμε μια ευρύτερη συνεργασία από παρατάξεις Ενώσεων που αναγνωρίζουν τις διεκδικήσεις της ΕΣΠΗΤ.


Στο τελευταίο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ κατατέθηκε μια πρόταση από τη «Νέα Κίνηση Δημοσιογράφων» (Μπερεδήμας-Πέπονα) προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ζήτησαν «εκ περιτροπής» εκπροσώπηση όλων των εκπροσώπων στην ΠΟΕΣΥ -πρόταση που χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» ο εκπρόσωπος της «Αριστερής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Συντακτών-Παρατύπως» (Πραμαντιώτης). Για εμάς, η πρόταση δεν είναι «ενδιαφέρουσα», αλλά περίεργη, αν όχι ύποπτη.


Το ζήτημα δεν είναι «εκ περιτροπής» ή «μόνιμη» καρέκλα, αλλά «τι εξυπηρετεί και γιατί αγωνίζεται»
- π.χ. λίγους μήνες πριν, η «Νέα Κίνηση», απολύτως συντεταγμένη με τις βαρονίες της ΕΣΗΕΑ, έβριζε μαζί τους τη διοίκηση της ΕΣΠΗΤ ως «ξεπουλημένη», επειδή με σκληρό αγώνα και μαζί με την ΠΟΕΣΥ ζητήσαμε βελτιώσεις και τελικά αποτρέψαμε δυσμενείς ρυθμίσεις που αφαιρούσαν, εντελώς, τους πόρους από το διαδίκτυο για τη Β’ Διεύθυνση ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΑΙΣΥΤ) και άφηναν ακάλυπτους το 75% των συναδέλφων που εργάζονται στα ΜΜΕ διαδικτυακής διανομής. Οι σχετικές προτάσεις μας έχουν κατατεθεί δημόσια (βλ. http://wp.me/syZDv-aggm και http://wp.me/syZDv-656). Σήμερα, γίνεται νέα απόπειρα ρύθμισης και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου. Επειδή η υποβάθμιση του Περιοδικού Τύπου, ως στόχος από κάποιους, παραμένει.

Αυτό όμως έχει αλλάξει για τους συναδέλφους; Ας κατατεθεί τώρα, δημόσια, πριν το συνέδριο η άποψή της Ν.Κ.Δ. για το θέμα, επειδή μέχρι τώρα αποφεύγει να το κάνει (για να λέει ό,τι θέλει, όπου ζητούνται εξηγήσεις). Διαφορετικά η πρόταση δεν είναι τίποτε παραπάνω από προπέτασμα καπνού για να καλύψει υπόγειες διαδρομές συντεχνίας και συνεταίρων στο εκλογικό παζάρι του συνεδρίου. Προτάσεις για εκ περιτροπής θητεία χωρίς προγραμματικές δεσμεύσεις δεν εξυπηρετούν τίποτα. Ας μας πει η Νέα Κίνηση, συμφωνεί π.χ. με την πρόταση της διοίκησης για το διαδίκτυο, για την οποία έχουμε ενημερώσει ήδη τα μέλη της ΕΣΠΗΤ; Αλλιώς για μιαν ακόμα φορά, άλλα λένε κι άλλα επιδιώκουν.


Ας δούμε γιατί συμβαίνουν αυτά: Για την εκλογή στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ το εκλογικό μέτρο διαμορφώθηκε φέτος σε 17 ψήφους. Είναι φανερό ότι με έναν ως πέντε αντιπροσώπους κάθε παράταξης της ΕΣΠΗΤ, απαιτούνται ευρύτερες συμμαχίες και στήριξη. Ο εκπρόσωπος της ΕΣΠΗΤ δεν εκλέγεται βάσει αποτελεσμάτων των εκλογών της Ένωσής μας, αλλά βάσει του αριθμού των συνέδρων συνολικά. (Πάντως εμείς από το 2003 έχουμε προτείνει να αλλάξει το σύστημα, ώστε οι θέσεις στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ να εκφράζουν τα αποτελέσματα εκλογών κάθε Ένωσης, όμως αυτό θέλει ευρύτερη συναίνεση αλλαγής του Καταστατικού που μέχρι σήμερα δεν υπήρξε). Έτσι η πρόταση για «εκ περιτροπής», στην πραγματικότητα απελευθερώνει ψήφους, οι οποίες μπορούν να διατεθούν για να «χτυπηθεί» άλλη έδρα. Η βαρονία έχοντας απέναντι ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων ψάχνει να στήσει ασφαλείς έδρες για να απελευθερώσει ψήφους. Εξαπολύει πυροτεχνήματα και αγγελιοφόρους και «ό,τι της κάτσει»…


Η εκπροσώπηση σε ένα τόσο σημαντικό και ισχυρό όργανο, όπως το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, δεν είναι «δημόσιες σχέσεις» ή δείγμα σε προϊσταμένους, για συνδικαλιστική ασυλία ή αντάλλαγμα προαγωγής. Είναι εργαλείο κλαδικών δράσεων για τις οποίες προαπαιτείται συμφωνία αρχών. Και σε αυτή την περίπτωση δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα, αλλά η ουσιαστική στήριξη των θέσεων του Περιοδικού Τύπου. Εμείς, εν όψει συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει μεταξύ των συνέδρων, αναζητούμε την καλύτερη δυνατή λύση για την ΕΣΠΗΤ, σε ισότιμη και δίκαιη βάση. Ζητάμε τη θέση για διεκδίκηση αιτημάτων -αυτό είναι μόνιμο, σταθερό, επίπονο, με θυσίες και δεν συμβαίνει …εκ περιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου